Episodul 5 – Vladimir Macoveiciuc – Spaima comuniștilor

🎬 Episodul 5:
▶️”O altă tentativă de a-l captura pe Vladimir Macoveiciuc a avut loc în anul 1945. În Suceviţa trăia un oarecare Teodor Brăileanu, om de un caracter îndoielnic, care avea la activ o crimă. După ispăşirea pedepsei, în anul 1944, împreună cu soţia s-a retras în munţi (spre Putna). Aici s-a întâlnit cu Macoveiciuc, fiind primit în grupul acestuia. După 23 august 1944, ca şi alţi luptători din munţi, acesta s-a întors acasă. Aici a fost racolat de Arcadie Şumlanschi, şef al Detaşamentului de Gardieni publici de pe lângă Poliţia Rădăuţi, pentru a-l ajuta la prinderea lui Macoveiciuc. Amator de aventură şi tentat de premiul pus de autorităţile comuniste pe capul lui Macoveiciuc, Brăileanu a acceptat târgul. Astfel, îi transmite, prin sora acestuia de la Vicov, că este urmărit, că libertatea îi este ameninţată. Rugându-l să-l reprimească în grup, a fost refuzat. Pentru a-l convinge pe Macoveiciuc de spusele lui Brăileanu, Siguranţa a organizat un simulacru, trăgând cu mitralierele pe uliţele Suceviţei, în marginea pădurilor. Toată lumea ştia că Brăileanu şi Şumlanschi sunt sub urmărire, crezând că împuşcăturile sunt asupra lor şi că au scăpat fugind în codru. Pentru Macoveiciuc însă stratagema era copilărească şi nu l-a convins. Siguranţa a recurs la un alt şiretlic: cei doi, legaţi cu sârma ghimpată, plini de noroi, murdari, zăcuţi prin păduri, treceau în văzul lumii sub escortă, fiind duşi la post. După câteva ore, s-a dus vestea că cei doi au evadat prin coşul de la soba poliţiei. Macoveiciuc nu a crezut nici în acest scenariu. În apropierea Crăciunului anului 1945, Brăileanu şi Şumlanschi îl roagă pe Macoveiciuc, prin intermediul aceleiaşi surori, să petreacă împreună Crăciunul. Neavând încredere în cei doi, înainte de ziua întâlnirii, Vladimir s-a ascuns sub pat, iar sora sa i-a chemat pe aceştia pentru a-i anunţa că fratele său va veni la întâlnire în casa ei. Rămaşi singuri în casă, după primirea veştii, cei doi au pus la cale ca la miezul nopţii să iasă afară şi să arunce grenade pe geam, pentru a-l ucide. La momentul aşteptat, s-au întâlnit ca nişte prieteni adevăraţi, legaţi de aceeaşi suferinţă. Au mâncat, au băut cu măsură şi spre ceasul al doisprezecelea Teodor s-a îndreptat spre uşă, motivând că merge să urineze. Macoveiciuc, care cunoştea planul acestora, le-a dat în vileag intenţiile. Cei doi trădători au fost legaţi şi au petrecut sărbătoarea lângă ceilalţi. După festin au fost duşi în pădure, dezbrăcaţi şi legaţi de un copac, fiind lăsaţi în ger o noapte întreagă. Dimineaţă au fost tăiaţi cu topoarele şi li s-a tras în faţă câte o rafală de gloanţe, apoi au fost ascunşi cu tot cu haine sub un stog. Fiind găsite cadavrele acestora, li s-a făcut întâi autopsia, fiind apoi îngropaţi în cimitirul din Vicov.”
\"\"

va urma..
——————————-
📢Lansăm serialul ⚔️”Vladimir Macoveiciuc – Spaima comuniștilor”⚔️ despre rezistența acestui erou și a grupul său! Episoadele vor fi postate în fiecare luni și vineri de la ora 20:00 pe pagina noastră și pe pagina evenimentului dedicat concursului. Urmăriți faptele de poveste ale eroului nostru și distribuiți pentru a promova adevăratele valori ale istoriei noastre!

Context:
🇹🇩România are o istorie anticomunistă impresionantă. Începând cu armata română care înlătură regimul comunist și eliberează Ungaria de acest flagel în 1919, mișcarea naționalistă interbelică, Armata Națională de la Viena care a luptat până în ultima zi împotriva comunismului și încheind cu luptele de gherilă ale partizanilor anticomuniști din munți (cea mai mare rezistenţă din Europa) și jerfele Sfntilor Închisorilor. Din păcate, toate aceste fapte ne sunt ascunse de istoria ocultată care ni se prezintă, trecută prin filtrele străinilor al căror sclavi suntem, care ne șterg istoria.
Noi nu suntem de acord, ne cunoaștem istoria și vrem să o promovăm în rândul românilor! De aceea vom face tot ce putem pentru a scoate la lumină aceste exemple de eroi ale căror fapte întrec orice film de acțiune. În acest moment ne concentrăm pe lupta eroului anticomunist Vladimir Macoveiciuc, partizan în munții Bucovinei, spaima comuniștilor. Vă vom prezenta episoade din lupta sa și vă invităm să distribuiți aceste evocări și să participați activ la promovarea sa.

🇹🇩Cinstește-ți eroii anticomunisti! 🌹

Mai multe detalii: https://radical-entourage.ro/radical/concurs-vladimir-macoveiciuc/

Leave a Comment

Shopping Cart