Publicat pe Lasă un comentariu

Interviu în exclusivitate pentru Casual Romania cu „Noua Legiune”, Dacia Chișinău, România

Interviu în exclusivitate pentru Casual Romania cu „Noua Legiune”, Dacia Chișinău, România
-Un proiect în colaborare între: Casual Romania x Radical Entourage x Homeless Brand Store-

–––––––
Casual Romania: -Salut! Poti sa te prezinti în câteva cuvinte ?
Noua Legiune: -Salut, mă numesc Cristian, fac parte din colectivul Noua Legiune, susțin echipa Dacia Chișinău.

Casual Romania: – Descrie-ne grupul „Noua Legiune”. Cum ati ales numele, componența, modul de manifestare și prezență, cum a apărut, când și ce are diferit față de celelalte grupuri?
Noua Legiune: -Colectivul a fost fondat în 2012, suntem un grup de băieți care reprezentăm Dacia cât pe stadioane atât și în afara lor. Din toți fanii Daciei în componența noastră prin selecție au ajuns cei mai loiali băieți care erau gata indiferent de circumstanțe să apere cu pumni onoarea colectivului. Conceptul de Legiune înseamnă un grup de oameni care luptă pentru o idee comună, iar noi suntem Noua Legiune pentru că venim cu un model nou de stil și manifest pentru acest concept. Diferența dintre noi și alte colective este că noi nu am ales o direcție fixă de dezvoltare în fenomen precum ar fi stilul ultras italian, hooliganismul pe interes sportiv din estul Europei sau cultura engleză Casuals. Noi am combinat aceste trei direcții și ne-am bazat în primul rând pe familiarizarea membrilor. Unitatea membrilor este valoarea noastră principală.

Casual Romania: – Ce înseamnă pentru voi „ULTRAS”?
Noua Legiune: -Este fenomenul prin care ne-am regăsit unul pe altul, deși el presupune susținerea activă în tribune a echipei, iar noi nu ne axăm doar pe această direcție, cultura ultras are un loc aparte în inimele noastre, ca și echipa Dacia Chișinău.

Casual Romania: – Care considerati ca este cea mai mare realizare a grupului „Noua Legiune”?
Noua Legiune: – Nu pot remarca ceva anumit pentru că avem mai multe realizări în care diferiți membri au depus suflet. Le apreciez pe toate la egal, fie o victorie în fair fight, fie un graffitti de mărime impunătoare în centru orașului.

Casual Romania: – Care a fost cea mai notabila deplasare a voastră?
Noua Legiune: – Cred că cea mai notabilă ar fi Odesa unde am fost în componență de 150 de oameni. Clar că nu toți erau membrii colectivului, însă colectivul a depus mult efort să mobilizeze lumea pentru a face o deplasare în forță. Nu știu vreo galerie din Moldova să fi scos o componență mai mare peste hotare.

Casual Romania: – Care este cea mai mare dezamagire pe care o aveti?
Noua Legiune: – Nu avem dezamăgiri pentru că nu avem așteptări. Noi savurăm modul de viață pe care îl ducem și atât.

Casual Romania: – Cum evaluati fenomenul ultras in Romania la ora actuala? Aici spune-ne daca sunt diferente mari intre Basarabia si restul tarii?
Noua Legiune: – Cred că la ora actuală fenomenul în România încă se află într-o criză îndelungată. Țin minte atmosfera din tribune de peste Prut acum 10 ani în urmă când pentru dreptul de a se numi Top luptau vreo 7 peluze. Nu știu cât de corect ar fi să compar cu fenomenul de aici, la noi per general vine foarte puțină lume la fotbal, sunt două lumi diferite.

Casual Romania: – Cum evaluați mișcarea ultra din Europa? Care model vă place și care nu?
Noua Legiune: – Mie personal îmi place mult atmosfera din Balcani, unde fiecare meci a echipelor cu tradiții devine o sărbătoare locală. Aș mai remarca Scandinavia unde în ultimii ani a crescut semnificativ numărul de fair fight-uri. Italia e interesantă prin tradițiile sale ultras, Spania e puțin plictisitoare pentru mine, Germania nu o mai urmăresc de când multe galerii au susținut acțiuni gen „Football fans against homophobia”.

Casual Romania: – Ce poziție aveți vis-a-vis de conflictul din Ucraina?
Noua Legiune: – Ne-am expus clar asupra acestui subiect printr-o acțiune de solidaritate față de ucraineni făcută împreună cu rivalii de la zimbru. Majoritatea din noi s-au implicat activ în acordarea ajutoarelor pentru refugiații din Ucraina. Ne este dureros să vedem femei și copii cu lacrimi în ochi nevoiți să fugă din țara lor din cauza ambițiilor unui șacal afectat de marasm.

Casual Romania: – Aveti rusi in peluza voastra? Cum va intelegeti cu acestia pe teme teritoriale, istorice, etc?
Noua Legiune: – Avem ruși, însă sunt ruși adecvați care nu susțin politica agresivă a Moscovei, deci nu avem careva conflicte din cauza subiectelor enumerate.

Casual Romania: – Aveti moldovenisti in peluza?
Noua Legiune: – În dependență de ce numiți voi „moldoveniști”. Dacă vă referiți la socialiști și comuniști pro ruși care promovează moldovenismul politic și fac tot posibilul să demonstreze că limba română și moldovenească sunt două limbi diferite, atunci nu. Dacă vă referiți la moldoveni care respectă valorile naționale și adevărul istoric însă nu vor unire cu România, sigur că avem.

Casual Romania: – Este o diferenta mare intre stilul ultras autohton si cel abordat de rusi? Preferati stilul venit dinspre est?
Noua Legiune: – Diferență sigur că este, doar că singura noastră preferință este combinația din mai multe stiluri și adaptarea lor în conformitate cu mentalitatea și educația moldovenilor.

Casual Romania: – Se practica in fenomenul din Basarabia fair-fightul sau predomina „interventiile” spontane, care uneori duc la confruntari inegale, arme, etc? Ati participat la asa ceva? Si ce parere aveti despre folosirea armelor?
Noua Legiune: – Se practică și fair fight-urile, și intervențiile spontane în oraș care nu mereu sunt la număr egal. Precedente cu utilizarea armelor nu am avut în confruntările cu oponenții, maxim niște pietre aruncate. Un caz mai puțin plăcut cu o confruntare inegală avusem la o înțelegere de întâlnire la număr egal cu oastea fiară (zimbru) și pe lângă componența lor, au mai venit vreo 30 de oameni din alte colective de la zimbru și ne-au atacat înainte de fair fight.

Casual Romania: – Aveți relații cu alte grupuri din țară sau afară? Le puteti enumera?
Noua Legiune: – Suntem înfrățiți cu Oțelul Galați. Vreau să profit de ocazie și să-i felicit cu promovarea recentă în liga 2-a! Mai avem și prietenie tradițională cu băieții din Hâncești, însă de o vreme nu mai au galerie din păcate. Dacă vor reveni în tribune, noi îi vom susține cu ce vom putea.

Casual Romania: – Ati participat la meciurile altor echipe unde aveti relatii? Care a fost cel mai notabil pentru voi?
Noua Legiune: – Sigur că am fost și la meciurile prietenilor noștri. Nu știu cum pentru alții, pentru mine cel mai memorabil rămâne meciul de baraj pentru promovare în Liga 3-a, unde Oțelul a jucat cu Unirea Mircești. A fost o atmosferă incendiară în tribune și careva incidente cu jandarmii, unul dintre care a plecat acasă cu capul spart.

Casual Romania: – Cum este relatia cu ultrasii din tara sau din afara cu care aveti relatii?

Noua Legiune: – Cum poate fi o relație de prietenie? Frumoasă și veșnică!

Casual Romania: – Ce echipe sau grupuri considerati ca va sunt rivale?

Noua Legiune: –  Rivalii noștri principali sunt cei de la zimbru, sheriff și milsami. Pe milsami i-am desființat deja, dar cine știe, poate vor mai reveni în tribune.

Casual Romania: – Faceti antrenamente sportive in grup, sau individual? Vi se pare o componenta importanta sportul si conditia fizica in fenomen?
Noua Legiune: – Facem antrenamente și în grup, și individuale. Cred că sporturile de contact sunt importante pentru un om de subcultură luând în vedere faptul că în acest joc nu există colective care n-au rivali. Cel puțin eu nu cunosc astfel de colective.

Casual Romania: – Sunt tolerate drogurile in grupul vostru?
Noua Legiune: – Sunt droguri cu distribuirea cărora luptăm dur în Chișinău. Este vorba de etnobotanice și fel de fel de rahaturi sintetice de tip pvp. Mulți dealeri și-au luat pumni în cap pentru comercializarea acestora.

Casual Romania: – Ce a făcut grupul vostru în intervalul in care stadioanele au fost închise total?
Noua Legiune: – La unele meciuri, unde infrastructura permitea, am susținut echipa de pe gardurile stadioanelor.

Casual Romania: – Grupul vostru este unul care promoveaza Unirea cu Romania? Ce acțiuni sau realizări pe teme nationaliste si unioniste ale grupului puteți enumera?
Noua Legiune: – Noi, ca colectiv, nu promovăm nimic decât dragostea față de echipă. Avem unioniști în colectiv care trăiesc cu adevărat sentimentul românesc, însă asta nu este o condiție obligatorie pentru a face parte din cercul nostru.

Casual Romania: – Considerati crestinismul o componenta importanta in nationalismul romanesc?
Noua Legiune: – Credința este alegerea personală a fiecărui în parte, însă valorile sănătoase pe care le promovează creștinismul trebuie să fie respectate nu doar de naționaliști, ci în genere de toți românii. Educația, morala și etica sunt necesitățile fundamentale pentru supraviețuirea nu doar a unui neam, ci pentru toată omenirea în genere. Cum zic moldovenii: Om să fii!

Casual Romania: – Grupul vostru face politica pe stadion? Avand in vedere ca tinerii nationalisti basarabeni lupta pentru Unire, vi se pare stadionul un loc potrivit pt mesaje politice pe aceasta tema?
Noua Legiune: – Cred că mesajele unioniste pe stadioane nu au sens și nu vor fi auzite de mase. Mai ales în Republica Moldova unde tribunele sunt practic goale.

Casual Romania: – Credeți că un grup Ultras ar trebui sa fie implicat în societate cu activități extrafotbalistice? Grupul vostru are și această latură?
Noua Legiune: – Asta ține mai mult de interesele fiecărui grup în parte. Cred că fiecare grup trebuie să facă exact ceea ce dorește să facă. Iar dacă cuiva asta nu-i place, pumnii strânși și capa-n gură! La noi băieții nu se limitează doar la fotbal, spre exemplu unii sunt implicați în proiectul Post Soviet Kids care promovează un întreg ansamblu de valori prin muzică, street art și etc.

Casual Romania: – Aveti membri implicati in grupuri de actiune extra fotbalistice? Stim ca exista brigada Post Soviet Kids in care activeaza unii membri ai peluzei voastre.
Noua Legiune: – În afară de PSK, nu suntem implicați. Dacă facem careva acțiuni extra fotbalistice, le facem din numele propriu, nu din numele unui grup.

Casual Romania: – Susțineți echipa națională a Moldovei sau doar nationala Romaniei? Sau ambele?
Noua Legiune: – La naționala Moldovei nu mergem în urma unor conflicte vechi cu federația, deși mereu ținem pumnii strânși pentru echipa națională. La meciurile României uneori mergem cu frații din Galați.

Casual Romania: – Ce își dorește și ce își propune grupul Noua Legiune în viitorul apropiat și îndepărtat?
Noua Legiune: – În viitorul apropiat și îndepărtat ne dorim un singur lucru, să fie toți membrii sănătoși. Dacă e să vorbim de obiective sau scopuri, nu avem scopuri, doar cale, iar calea noastră e modul de viață pe care l-am ales.

Casual Romania: – Un mesaj pentru suporterul român?
Noua Legiune: – Ieșiți la fair fight-uri dacă aveți ceva de rezolvat, nu vă bateți cu sticle și curele în cap, că fiecare din voi are pe cineva drag acasă care nu-și dorește după meciuri să vă caute prin spitale.

–––-
Link:
Casual Romania
FB: https://www.facebook.com/culturacasualromania
Insta: https://www.instagram.com/casualromania/
Telegram: https://t.me/casualromania

Radical Entourage:
FB: https://www.facebook.com/RadicalNationalIdentitar-102440549017502
Insta: https://www.instagram.com/radical.entourage/
Telegram: https://t.me/casusbelli2021

Homeless Brand Store:
FB: https://www.facebook.com/hbsromania
Insta: https://www.instagram.com/homelessbrandstore/

Comentează